Vrijheid in kleur.
Vrijheid in kleur.

2016 Feest van de Geest
Kerk en kunst inspireren elkaar. Kunst als verbeelding van het nog niet gezegde en nog niet gedachte, dat brengt mij bij het thema van  deze tentoonstelling ‘Vrijheid van Geest.’

‘Ik laat mij leiden door de visuele waarneming van kleur. de voorstelling heb ik losgelaten, de kleuren zijn met de kwast over elkaar gelegd. transparantie speelt een rol. de verf en de drager zijn transparant. Ik schilder, het is nieuw voor mij.’

Er onstaan 4 series werken op plexiglas met acryl. ( 1 werk =  3x 130 x 35 cm ) Zie overzicht schilderijen 2014-2017 en bij werkproces de afbeeldingen van het ontstaansproces.

Het stromen, vloeiend, vloeibaar.
Het stromen, vloeiend, vloeibaar.

De kleuren roepen symbolische betekenissen op.Rood staat voor energie. Geel voor warm. Blauw voor ruimte. Wit voor licht. 

Het licht van de nieuwe dag valt vanuit het oosten de kerk in.  Het gaat om de ervaring van het donker naar het licht. 

Ik heb me in het Lutherse kerkgebouw laten inspireren door de heldere kleuren en de lichtval door de gebrandschilderde ramen, gemaakt door glazenier J.Schilling in 1938. Het licht vormt de basis van ons bestaan.

Licht van de dag.
Licht van de dag.

Het licht beweegt en kleuren veranderen. Ik laat mij leiden door de ervaring van kleur en lijn en vlak. Het is de lichtvoetigheid en de vrolijkheid van de kleuren die ik zo aantrekkelijk vind. De kleuren hebben hun eigen taal, een taal voorbij de woorden. 2016.

Henri Matisse: ‘Waar je kijkt is schilderkunst’