Kunst en kerk : Feest van de geest.

geplaatst in: Uncategorized | 0

 

Vrijheid in kleur.

Detail: Feest van  de Geest het Groene Hart 2016. Nieuw werk van Irene Keyzer  vanuit het thema vrijheid van geest. Ontmoeting tussen beeldende kunst, Pinksteren en architectuur van kerkgebouwen.

Voor het Feest van de Geest ontstaan werken op een transparante drager. Losse panelen krijgen  in de ruimte van de Lutherse Kerk een plaats . De panelen verwijzen naar de kerkramen. De werken zijn waarneembaar van beide kanten. En bewegen misschien wel in de ruimte de van de kerk.

Irene Keyzer exposeert  tijdens Feest van de Geest Het Groene Hart in de Lutherse kerk Woerden. 5 mei t/m zondag 8 mei  en 14 mei t/m 15 mei 2016.

Jan de Bakkerstraat Opening: 10.00 uur tot 17.00 uur.

Tijdens het Feest van de Geest wordt in de Luthers kerk Woerden de dooptuin als inspiratieplek ingericht.
Het ontstaansproces van de kunstwerken van Irene Keyzer in relatie tot het Pinksterfeest wordt zichtbaar.

“Ik laat mij tijdens deze periode van het Feest van de Geest leiden door de visuele waarneming van kleur en licht in het kerkgebouw. In de Lutherse kerk zie ik de heldere kleuren van de kerkramen, lichtval door de gebrandschilderde ramen en de kleurvlakken in de ramen. Ik heb licht nodig om kleuren te kunnen zien. Het licht vormt de basis van ons bestaan. De ramen hebben Bijbelse voorstellingen, zijn gemaakt in 1938 door glazenier kunstenaar J.H.E Schilling. Binnen in het kerkgebouw is door de gebrandschilderde ramen het licht van buiten waarneembaar. Het buiten komt naar binnen. De voorstelling heb ik losgelaten, feest van de geest is vrijheid van geest! De kleuren zijn over elkaar gelegd met de kwast. Transparantie speelt een belangrijke rol. Hoe transparant kan iets zijn…?! De verf en de drager zijn transparant. Ik schilder, het is nieuw voor mij!”

                                                                                                                                      

Irene Keyzer exposeert in de Lutherse kerk Woerden.
5 mei t/m zondag 8 mei  en 14 mei t/m 15 mei 2016.

Het Feest van de Geest 2016 is een landelijk project voor de ontmoeting tussen beeldende kunst, Pinksteren en architectuur van kerkgebouwen. Het wordt in verschillende regio’s van Nederland gehouden, en dit jaar voor de tweede keer ook in het Groene Hart.

Irene Keyzer exposeert in de Lutherse kerk, Jan de Bakkerstraat 11 in Woerden
Het motto is  dit jaar vrijheid van geest. Het werk van Irene Keyzer  ontstaat vanuit een ontmoeting met de omgeving, geleid vanuit de waarneming. In dit geval is de directe omgeving het kerkgebouw van de Lutherse Kerk, vroeger een schuilkerk. Meer informatie over Feest van de Geest Groene Hart is te vinden op de website http://www.feestvandegeest-groenehart.nl/#!irene-keyzer/cg5n

Het werkproces naar deze exposite is te volgen via facebook Irene Keyzer | In Kunst
Het feest van Geest valt in de periode van Hemelvaartsdag , en van zaterdag 14 mei t/m Pinkstermaandag 16 mei. De kerken die meedoen zijn dan open van 13.00 – 17.00 uur.