AIR Werk aan het Spoel

geplaatst in: Uncategorized | 0

‘Het geheel schilderen en in detail kijken’.
Vanaf 1 maart t/m 31 maart 2017 was ik te gast als Artist in Residence, in het atelier van Werk aan het Spoel in Culemborg. Ingebed in de polders van het rivierenland en de uiterwaarden van de Lek ligt Werk aan het Spoel, net even ten westen van Culemborg.
Daar heb deze periode verdieping  willen brengen in mijn schilderproces.Ik heb mij laten inspireren door de fenomenologische waarneming. Net als de vroege impressionisten ben ik ‘in het veld’ gaan schilderen. In de aarde gaan staan, de wind, het water en de warmte gevoeld. Antwoord gezocht op de vraag, wat voor de schilder de waarde is van de onbevangen indruk. Deze ervaringen zijn vastlegd op doek. Vanuit de verbinding die ik buiten in het landschap langs de Lek heb opgezocht , is het gaan stromen en kan ik nu van binnen naar buiten weergeven wat voor mij de essentie is.

 

 

Iets onverwachts zien ….dan ga je pas echt waarnemen en vragen stellen.

Je bewust zijn van je omgeving om daarna afstand te kunnen nemen en de essentie te kunnen weergeven in een beeld.
‘Aandacht hebben voor de omgeving, voor de zichtbare wereld.’

Met deze gedachte ben in begonnen als artist in residence in het atelier van Werk aan het Spoel.
Er is veel te zien in dit mooie landschap van uiterwaarden, rivier en weilanden bij Culemborg aan de Lek.
Vandaag ‘en plein air’ gewerkt en daarna in het atelier verder.
Het voorjaar in de wind gevoeld en de kleuren van water en land zien veranderen.
De volgende stap is de waarnemingen indelen naar de elementen van aarde, water, lucht en warmte om het dan later in een voorstelling te kunnen opnemen.
‘Er is meer te zien dan dan zichtbare werkelijkheid!’

17 maart 2017

De uiterwaarden aan de Lek dat is de zichtbare werkelijkheid van mijn tijdelijk verblijf als AIR in Werk aan het Spoel.

Er is veel te zien….aarde, water, lucht en warmte.
Ik loop langs het water, er gaan nu steeds eenden en andere watervogels samen het water in. Het voorjaar dient zich aan. Ik neem zo exact mogelijk waar, met interesse op zoek naar het wezenlijke.
Het water van de Lek beweegt met rustige golfjes door de wind gemaakt. Mijn gedachten komen en gaan. Ik vraag mij af welke kleur het water heeft en maak een visuele verbinding met de lucht.
Opeens hoor ik een motorisch geronk. Een groot binnenvaartschip laat het water bewegen met een flinke golfslag. Het water is veranderd en komt tegen de oever en gaat weer terug. Het vloeibare water wordt begrensd. Het water vindt zijn weg weer terug.
Ik ga naar het atelier aan het werk….’ het geheel schilderen en in detail kijken’.

 

23 maart
De wandeling aan de Lek maak ik vandaag in het mooie licht van het voorjaar.
Mijn waarnemingen zijn gericht op het concrete object: de meidoorn langs het water.
Op de beweging: de takken komen uit dikke, een beetje kromme stammen en gaan zijwaarts en recht omhoog naar de blauwe lucht.
Op de dynamische ervaring: aan de takken zijn veel knoppen te zien in rode en groene vliesje, ze staan op opspringen. Nieuw blad is al zichtbaar.
Op de karakteristiek: de vele takken gaan maar door met groeien en duwen zich een weg in de struik, zelfs tot korte stevige punten aan toe.
Ik zie nu met andere ogen de meidoorn.In de uiterwaarden groeien en bloeien met ingehouden kracht, stekelig en mooi te zijn.
In het atelier-AIR Werk aan het Spoel- schilder ik een indruk van deze ontmoeting.
Daarna buiten in het zonlicht liggen de schilderijen te wachten op een voorbijganger…het nieuwe beeld mag gezien worden

2017mei600 (2)