Feest van de Geest 2018

geplaatst in: Exposities | 0

 

Feest van de Geest

schetsontwerp levensadem 2018 Irene Keyzer

Expositie: Hemelvaartsdag 10,12,19 mei en 1e en 2e Pinksterdag op 20 en 21 mei.  Van 13.00 tot 17.00 uur.
Ontmoeting tussen Beeldende Kunst, Pinksteren en Architectuur van Kerkgebouwen.
Het thema voor 2018 is ‘Levensadem’.

In de  Lutherkerk, Noordstraat 2 te Bodegraven exposeert Irene Keyzer tijdens het project Feest van de Geest nieuw werk.  De schilderijen zijn geïnspireerd op het  thema ‘levensadem’. Het is een ontmoeting met eigentijdse kunst. Op een andere manier naar iets kijken over het waardevolle in je leven; ademen.

Tijdens de dienst op Hemelvaart gaat Irene het gesprek aan over haar werk.
Aanvang: 9.00 uur.

‘Het werk dat ik voor deze tentoonstelling gemaakt heb is grotendeels ontstaan in het gastatelier van Werk aan het Spoel in Culemborg.
Ik zie het water stromen van de Lek zonder dat het stopt.

‘Ik voel de wind, de beweging van transparante lucht. Dan kijk ik naar de oneindige hemel boven de uiterwaarden. Ik adem in en uit.’

detail: Aarde-Lucht-water
acryl op doek
90 x 130 cm

Het thema ‘levensadem’ is voor mij zichtbaar in de processen die zich afspelen in de natuur verbonden met haarzelf. ‘Ik zie het water stromen zonder dat het stopt. Ik voel de wind, de beweging van transparante lucht. Dan kijk ik naar de oneindige hemel.
Ik adem diep, in en uit zonder na te denken. Ik leef en beleef. Dit zal doorgaan totdat op een dag mijn ademhaling stokt.’
Ademhalen om te leven. Hoe zien de longen eruit? Hoe neem je je longen waar? Je kunt ze niet zien. Wel de boom waar ik op mijn dagelijkse wandeling het voorjaar in beleeft. Die boom is als het ware de ‘ziel’ van het landschap. Door het proces van de fotosynthese kan de mens (Adam) ademen. De boom groeit op de aardbodem (adamah) en is onderdeel van een eeuwig durend proces van de natuur. Het idee van ‘levensboom verbonden met levensadem’ gaat zich ontwikkelen. 

Ik met het waarneembare en het in poëtische of metafysche zin daarin of daarachter verborgene. Mijn  werkwijze is een proces van vormen laten ontstaan, van overschilderen, weghalen en verplaatsen van allerlei schilderkundige gegevens. Het is een opbouwen van concentratie wat wordt begeleid door verschillende denkprocessen.

De schetsen zijn spontaan. Zoekende naar nieuwe inzichten die het beeld lostrekken van de werkelijkheid en een nieuw beeld laten zien. Met transparante penseelstreken in gelaagdheid wordt een vorm aangebracht en bijgedragen aan de essentie van het werk.
Er is veel meer te zien dan je kan waarnemen.

Kijken + Zien

http://www.feestvandegeest-groenehart.nl/